1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PILON Veno
Foto: Arhiv Pilonova galerija Ajdovščina
Galerija slik

PILON, Veno


Rojen: 
22. september 1896, Ajdovščina
Umrl:  23. september 1970, Ajdovščina


Kraj delovanja: 


Oče Dominik Pillon, po poklicu pek, je bil doma iz Mosse v Furlaniji, mama Uršula Trošt pa iz Podrage. Živela sta v Ajdovščini in kmalu po rojstvu sina Venceslava je oče na mestu današnje Pilonove galerije odprl pekarno. Venceslav je imel še starejšega brata, ki je leta 1919 umrl v ujetniškem taborišču, in štiri mlajše sestre. Kasneje je Venceslav skrajšal svoje ime v Veno, pa tudi priimek so začeli pisati samo z enim l.
Po štirih letih osnovne šole v Ajdovščini se je Veno Pilon vpisal na realko v Gorico in leta 1915 tudi opravil zrelostni izpit. V to obdobje segajo njegova poznanstva z Milanom Klemenčičem, Lojzetom Spazzapanom, Marijem Kogojem in še drugimi znanimi sodobniki. Med 1. svetovno vojno je bil takoj po končani šoli mobilizaran in kot vojni ujetnik je preživel v Rusiji kar dve leti in tudi čas boljševiške revolucije. V tem obdobju je narisal vrsto akvarelov. Po koncu vojne se je vrnil domov, vendar je že leta 1919 odšel na umetnostno akademijo v Prago, kjer se je srečal z Božidarjem Jakcem, Francem Mesesnelom, Ferdom Kozakom in Josipom Vidmarjem.
Leta 1920 se je vpisal v četrti letnik akademije v Firenzah, leta 1921 pa je na Dunaju obiskoval grafično šolo in tečaj risanja akta. V teh letih že sodeluje na skupinskih razstavah.
Leta 1922 se je vrnil v Ajdovščino in po očetovi smrti (1927) prevzel pekarno. V tem »ajdovskem obdobju« je ustvaril svoja najboljša dela v oljni tehniki. Prijateljeval je s pisateljem in zdravnikom Danilom Lokarjem, ki se je tudi navduševal nad umetnostjo.
Leta 1928 se je preselil v Pariz, kjer si je ustvaril družino. Deloval je kot slikar, grafik, risar sčasoma pa se je popolnoma posvetil umetniški fotografiji in filmu. Po drugi svetovni vojni se je udejstvoval kot publicist, urednik, prevajalec, leta 1948 je sodeloval pri pripravi scene in kot igralec v prvem slovenskem filmu Na svoji zemlji. Leta 1954 so v Moderni galeriji v Ljubljani pripravilo razstavo njegovih grafik, risb in fotografij, prvo njegovo retrospektivno razstavo pa leta 1966.
Svoja mlada leta, ujetništvo, študij, pariško in slovensko obdobje je opisal v svoji avtobiografski knjigi Na robu. Po smrti žene Anne-Marie (1963) se je leta 1968 vrnil v Ajdovščino. Leta 1970 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Na temelju donacije, ki jo je njegov sin Dominique namenil Ajdovščini, so leta 1973 ustanovili Pilonovo galerijo prav v hiši, v kateri je bila nekoč pekarna njegovega očeta.
Dela:
Njegova dela so popisana v katalogu njegove retrospektivne razstave:
Veno Pilon: retrospektivna razstava. Moderna galerija Ljubljana, 2002
Izbor:
zgodnja dela: akvareli
»ajdovsko obdobje«: portreti (Marij Kogoj, Sirota Pavla, Furlanka, Oče, Luigi Spazzapan, Rusinja, Manja, Walter Bianchi…), tihožitja, krajine
»pariško obdobje«: risbe, skice, fotografije

Njegova literarna dela:
Daudet, Alphonse: Tartarin iz Tarascona (ilustracije Veno Pilon) (1955, 1986)
Na robu (1965, 2008)
L'Oracle des Peintres (1968)
Orakelj slikarjev (1969)
Oillets rouges pour Paris. Petite anthologie de poemes slovenes ( prevod Veno Pilon) (1969)

Seznam njegovih razstav je objavljen na spletni strani Pilonove galerije Ajdovščina: http://www.venopilon.com/seznam_razstav.phpLiteratura

Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 11, Gorica 1985, str. 665-668
Veno Pilon: retrospektivna razstava. Moderna galerija Ljubljana, 2002
Pilonove ilustracije. Pilonova galerija Ajdovščina, 2007
Bernik, Stane: Veno Pilon: pariški fotograf. Pilonova galerija Ajdovščina, 1992

Obsežna bibliografija je objavljena na spletni strani Pilonove galerije na http://www.venopilon.com/index2.php


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Pilonova galerija Ajdovšcina
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 25.1.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh