1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PREMRL Janko (Vojko)
Foto: avtor neznan, vir wikipedija
Galerija slik

PREMRL, Janko (Vojko)


Rojen: 
29. februar 1920, Šentvid (Podnanos)
Umrl:  22. februar 1943, Brinov grič pri Črnem Vrhu


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v narodno zavedni slovenski družini očeta Franca, trgovca, in njegove žene Silve Balanč. Še kot otrok je veliko bral in si, vedoželen in bister kot je bil, širil znanje. Veliko se je učil sam, predvsem jezike, matematiko, zanimala pa ga je tudi astronomija. Vedno je odkrito kazal svojo narodno zavest in antifašistično držo. Po končani osnovni šoli je nadaljeval šolanje na trgovski šoli v Gorici in kasneje na rimski dopisni šoli. Leta 1940 je bil poklican na služenje vojaškega roka v južno Italijo, bil dvakrat na dopustu doma, vendar se z drugega dopusta ni več vrnil ampak se je 3. februarja 1942 pridružil vipavskim partizanom in si izbral ime Vojko. Zaradi napada na italijanski tovornjak na Nanosu so ga Italijani junija 1942 v Rimu obsodili na smrt, goriška prefektura pa je za njim razpisala tiralico z visoko denarno nagrado za tistega, ki Vojka zajame ali ubije. Še za življenja je postal legendarni primorski partizanski junak in simbol boja. Ko je bil ustanovljen Gregorčičev bataljon, je bil imenovan za namestnika komandanta in postal komandir Zgornjevipavske ter nato Trnovske čete. Njegova četa je bila aktivna v trnovskem gozdu, v okolici Štjaka, v zgornji vipavski dolini in na črnovrškem. Naloga Vojkovih partizanov je bila tudi, da širijo med zavednimi ljudmi idejo OF. 15. februarja 1943 je bil ob napadu na postojanko italijanskih gozdnih miličnikov v Idrijski Beli hudo ranjen. Po tednu dni trpljenja je ranam podlegel, pokopali so ga na Brinovem griču nad Črnim Vrhom. Okoliščine boja, v katerem je bil ranjen, in njegove smrti so še danes nepojasnjene, saj je Janko Premrl Vojko bil v svoji gorečnosti za pravičnost in enakost, pa tudi kot veren fant, marsikomu trn v peti. Kasneje so njegove posmrtne ostanke prenesli v Šentvid, po koncu vojne pa so ga z drugimi pomembnimi partizanskimi borci pokopali v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Janko Premrl Vojko predstavlja simbol primorskega boja proti fašizmu. O njegovem življenju in o njegovih moralnih zgledih je veliko napisanega. Danes na njega spominjajo:
v Podnanosu: spomenik pred osnovno šolo,
spominska plošča na stavbi osnovne šole,
spominska plošča na rojstni hiši,
po njem je poimenovan kulturni dom,
obeležje in koča na Nanosu ter imena ulic po več slovenskih krajih, po njem pa so poimenovana tudi različna društva na Primorskem in vojašnica v Vipavi.Literatura
Premrl, Radoslava: Moj brat Janko-Vojko. Ljubljana, 1992
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 12. Gorica, 1986, str. 84-85.
Rosa, Sebastjan: Podnanos: Št.Vid, rojstni kraj slovenske himne. Podnanos, 2007, str. 9-10.
Marušič, Branko: Z zlatimi črkami. Založništvo tržaškega tiska, Trst, 1987, str. 301-303.
Pelicon, Ciril: Po Vojkovih poteh. Koper, Nova Gorica, 2003.
Renko, Ivan: Vojkov vod. Ljubljana, 1953 (ponatis 1973).Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 29.10.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh