1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PREMRL Stanko
Foto: Europeana
Galerija slik

PREMRL, Stanko


Rojen: 
28. september 1880, Šentvid (Podnanos)
Umrl:  14. marec 1965, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v domačem kraju je odšel na klasično gimnazijo v Ljubljano. Po maturi je odšel v bogoslovje in leta 1903 postal duhovnik. Šolanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je študiral glasbo (kontrapunkt, kompozicija, orgle). Po zaključenem študiju se je vrnil v Ljubljano, kjer je poučeval in bil kar 32 let vodja orglarske šole, 31 let organist v ljubljanski stolnici, stolni kaplan, urednik glasbenih prilog Cerkvenega glasbenika in predavatelj na akademiji za glasbo kot redni profesor za orgle.
Bil je zelo dejaven skladatelj predvsem na področju cerkvene glasbe, saj je zložil več kot 1000 cerkvenih vokalnih skladb in 600 partitur za orgle. Sodi med najbolj ustvarjalne slovenske skladatelje, saj je zapustil prek 2000 glasbenih del, med drugim tudi mnogo posvetnih pesmi.
Njegovo ustvarjenje je razdeljeno na tri obdobja:
1900-1916: študijska leta pa vse do Sončne pesmi sv. Frančiška, s katero sklene svoj glasbeni razvoj. V tem času je vodilna osebnost slovenske glasbe nasploh.
1916-1939: komponira svoje najboljše in najbolj značilne skladbe.: ofertorij Ascendit Deus, velikonočni gradual s sekvenco, spremenljivi deli maše Kristusa Kralja, božična graduala in predvsem Missa s. Josephi. Značilnost te dobe je harmonska barvitost, ki se prevaja v alteriranih in vzporednih akordih.
1930-1965: komponira v slogu, ki ga je dosegel v prejšnji dobi.

Stanko Premrl je največja cerkvenoglasbena osebnost 20. Stoletja. S svojimi skladbami je v cerkveni glasbi vpeljal novejše glasbene izraze in jo vsestransko temeljito prenovil, da je mogla vstopiti v korak z evropsko glasbo. Kot ravnatelj zbornega kora je vplival na razvoj slovenske cerkvene glasbe. Ustvaril je »Premrlovo šolo interpretacije«.

Poznan je tudi po uglasbitvi Prešernove Zdravljice. Ta Prešernova pesem je bila velik izziv za skladatelje. Stanko Premrl jo je uglasbil med študijem na dunajskem konservatoriju, leta 1905, med počitnicami, ki jih je preživljal v domačih krajih. V spominih je zapisal, da mu je napev zanjo prišel v uho na Lozicah. Kompozicijo je dokončal na Dunaju in jo kmalu zatem objavil v glasbeni reviji Novi akordi. In prav njegov napev so skupaj s 7. kitico Prešernove pesmi izbrali za slovensko himno.


Po Stanku Premrlu se danes imenujeta dva zbora v Podnanosu: Mešani pevski zbor Stanko Premrl in Cerkveni pevski zbor Stanko Premrl. Ob 125-letnici rojstva, 40-letnici smrti Stanka Premrla in 100-letnici njegove uglasbitve Zdravljice sta Občina Vipava in Krajevna skupnost Podnanos odkrili njegov doprsni kip. Na njegovi rojstni hiši je postavljena spominska plošča, ki sta jo leta 1972 postavila Klub starih goriških študentov in Krajevna skupnost Podnanos.
Njegovo obsežno glasbeno bibliografijo je uredil Edo Škulj in jo objavil v zborniku s simpozijev ob 30-letnici smrti Stanka Premrla, ki sta bila v Ljubljani in Podnanosu.
V zborniku je tudi temeljito obdelano tako njegovo življenje kot delo.Literatura
Premrlov zbornik. Ljubljana, 1996
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 12. Gorica, 1986, str. 87-89.
Rosa, Sebastjan: Podnanos: Št.Vid, rojstni kraj slovenske himne. Podnanos, 2007, str. 3, 8-9.
Marušič, Branko: Z zlatimi črkami. Založništvo tržaškega tiska, Trst, 1987, str. 138-139.Glej tudi

link   Europeana (fotografije)


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 15.4.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh