1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
REIFENBERG plemiška družina
Foto: Matjaž Klajnšek
Galerija slik

REIFENBERG, plemiška družina


Rojen: 
Točne letnice izvora družine ni mogoče določiti., /
Umrl:  Zadnji podatki o družini segajo v leto 1384., /


Kraj delovanja: 


Rihemberški gospodje so bili v službi Goriških grofov. V spodnjo Vipavsko dolino so se verjetno naselili, ko so stopili v odvisnostno razmerje z njihovimi novimi fevdnimi gospodi, a točne letnice zaradi pomanjkanja in nedostopnosti virov ne moremo določiti. O izvoru družine obstajata dve hipotezi. Obe trdita, da družina izvira iz Južne Tirolske, vendar prva pravi, da je rodbina dobila ime po gradu Riffenstein (danes Riffeinstein pri Vipitenu), druga pa izvor Rihemberžanov povezuje z bavarskim rodom Greyfenberg (danes Bolzan).

V 13. stoletju so Rihemberški gospodje postali najpomembnejši ministeriali Goriških grofov na Goriškem. Njihova posest je obsegala obsežno območje od Istre, čez Kras in vse do Koroške. Svoj fevdalni sedež so si uredili v kraju, takrat verjetno imenovanem Sveti Ulrih pri Branici, ki se je okoli leta 1230 preimenoval v Rihemberk (danes Branik). Nad krajem so postavili mogočno utrdbo, ki stoji še danes in kaže na pomembnost te rodbine, a na žalost propada. Zadnji podatek, ki se veže na Rihemberške gospode, je iz leta 1384. Družina je verjetno kmalu zatem izumrla.

Saša Vidmar

Literatura
Sapač, I. Grajske stavbe v zahodni Sloveniji: Kras in Primorje. Ljubljana: Viharnik, 2011.
Ličen, M. O gospodih z gradu Rihemberk ter o njihovi posestvi in sorodstvenih povezavah: 1. del. Kras, 2008, št. 86/87, str. 36–40.
Ličen, M. Rihemberška posest: 2. del. Kras, 2008, št. 89, str. 52–53.Glej tudiPrispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.4.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh