1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RIJAVEC Štefan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

RIJAVEC, Štefan


Rojen: 
26. december 1908, Šentviška Gora
Umrl:  december 1941, Žale


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je dokončal na Šentviški Gori, poučeval ga je pisatelj Ciril Drekonja. V organizaciji TIGR je sodeloval od leta 1931, ko je pobegnil v Jugoslavijo, pa do 1935. V Ljubljani je med drugim živel tudi v gostilni Olge Kuret-Schwentner, kjer je v zameno za hrano in ležišče opravljal razna pomočniška dela. Da je preživel sta mu pomagala tudi sovaščana Tone Laharnar in Peter Klemenčič. Štefan Rijavec je zelo dobro poznal Porezen in njegovo okolico, zato je tako pozimi kot poleti vodil čez tamkajšnjo mejo pripadnike ilegalne antifašistične dejavnosti, ki so prenašali iz Jugoslavije orožje in literaturo. Leta 1935 je bil sprejet med komuniste, opustil je sodelovanje s TIGR-om in delal za komunistično partijo. V gostilni pri Olgi Schwentner je vodil javko in skrival ubežnike. Ko so izsledili javko, so Štefana Rijavec zaprli v Beogradu, a  ker mu niso mogli dokazati krivde, kmalu tudi izpustili. Povabili so ga k sodelovanju s policijo, ker je ponudbo zavrnil, so ga izgnali v Avstrijo. Od tam je odšel najprej na Češko, zatem v Francijo, nato pa se je pridružil španski tujski legiji. Po Francovi zmagi je odšel nazaj v Francijo, od tu so ga nemški vojaki internirali v neko nemško taborišče. Leta 1941 je pobegnil v Jugoslavijo ter se pridružil partizanom. Pozimi tega leta se je skupaj s še šestimi partizani zaradi hudega mraza brez orožja zatekel k nekemu kmetu na Notranjskem, ki je o tem obvestil Italijane. Ti so prijeli vseh sedem, jih odpeljali v Ljubljano na Žale in tam postrelili.
Krajevna skupnost Šentviška Gora je Štefanu Rijavcu odkrila spominsko ploščo na njegovi rojstni hiši.  

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 13, Gorica 1987, str. 210-211 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 28.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh