1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RUTAR Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

RUTAR, Franc


Rojen: 
15. februar 1905, Ljubinj
Umrl:  18. junij 2004, Golnik pri Kranju


Kraj delovanja: 


Franc Rutar je po končani osnovni šoli najprej obiskoval gimnazijo v Ljubljani, nato pa idrijsko realko. Univerzitetni študij je končal v Bologni v Italiji. Službo veterinarja je opravljal v Idriji, Stični na Dolenjskem, Zagorju ob Savi in v Kranju.

Že na začetku svoje poklicne poti je Rutar uvajal moderno veterinarsko medicino, skrbel je za preventivo ter se zavzemal za izboljšanje zdravstvenega stanja govedi. V času dela na Dolenjskem se je zavzemal za uvajanje sivorjavega goveda. V Kranju je bil okrajni veterinar, pa tudi veterinarski inšpektor. Na Kranjskem je veliko pripomogel k sistematičnemu odkrivanju in zatiranju tuberkuloze med živino: na območju kranjskega okraja je bilo s to boleznijo v povojnih letih okuženih kar 24 odstotkov govedi, Rutar pa je bolezen uspešno zatrl. Bil je zelo dober diagnostik. Odkrival in zdravil je tudi druge bolezni, kot na primer vranični prisad in trikomoniozo. V sodelovanju z veterinarskim zavodom je bil med prvimi veterinarji na Gorenjskem, ki so sistematično zatrli motnje plodnosti telic, poleg tega so uvajali umetno osemenjevanje, s čimer so posredno zavirali spolne bolezni živine. Franc Rutar je bil eden izmed pobudnikov za ustanovitev Živinorejskega veterinarskega zavoda z osemenjevalnim središčem v Kranju in kasneje prevzel njegovo vodstvo. Poleg osemenjevanja je v zavodu razvil široko kontrolo proizvodnosti. Bil je tudi med prvimi, ki je na Gorenjskem usmerjal proizvodnjo mleka in mesa. Leta 1972 so Francu Rutarju podelili Jesenkovo priznanje.

Literatura
Enciklopedija Slovenije, 10. knjiga, Ljubljana 1996
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon, Knjiga 2, Ljubljana 2008, str. 988
Primorski slovenski biografski leksikon, 20. snopič, Gorica 1994, str. 806-807
Zaplotnik, C. 1995. Delati je dobro znal, računati pa ne : stanovski kolegi obiskali 90-letnega veterinarja dr. Franca Rutarja. Gorenjski glas, št. 101, str. 20
S. V. Bavdek: Dr. France Rutar,dr. vet. med.: 15.3.1905-18.62004: v spomin, Gorenjski glas, št. 52 (2. jul. 2004), str. 8
S. V. Bavdek: V spomin Dr. Franca Rutarja (15.3.1905 do 18.6.2004), Veterinarske novice, št. 8 (2004), str. 259-260
S. V. Bavdek: Dr. France Rutar naš starosta iz Kranja, Veterinarske novice, št. 2 (1996), str. 64-65 


Glej tudi

link   Wikipedia - Franc Rutar


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 16.4.2013, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh