1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RUTAR Matija (tigrovec)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

RUTAR, Matija (tigrovec)


Rojen: 
1. november 1905, Čadrg
Umrl:  25. marec 1971, Jesenice


Kraj delovanja: 


Kot zaveden Slovenec se je Matija Rutar po ukinitvi slovenskih šol in prosvetnih društev zavezal boju proti fašizmu. Že pri enaindvajsetih letih je sodeloval v ilegalni celici v Čadrgu, ki je po tolminskih vaseh delila šolske knjige in ilegalno literaturo. Iz Volč je s pomočjo brata Jakoba v Čadrg pripeljal pisalni in ciklostilni stroj, leta 1930 pa ga je s pomočjo tigrovcev prepeljal v Jugoslavijo, natančneje v Ljubljano, kjer ga je uporabljala ogranizacija TIGR. V Volčah pripravljeno eksplozivno sredstvo je nosil v Čadrg, nato pa so sredstvo s člani celice nosili v planino Govnjač, kjer je služilo operacijam TIGR-a. V Tolminu je Rutar sprejemal protifašiste in jih na skrivaj vozil v Čadrg, kjer so jih člani celice skrivali, hranili, pa tudi vodili čez gore v Jugoslavijo. Ko so fašisti aretirali brata Jakoba, je Matija Rutar v temi napravil zasedo v Koritih in kar brez orožja napadel dva karabinjerja ter rešil brata. Še isto noč sta z bratom prebegnila v Jugoslavijo. Fašistična policija je naslednje jutro preiskala njuno rojstno hišo v Čadrgu. Brata Jožefa Rutarja in dva nečaka so odpeljali na zaslišanje v Tolmin, a so jih kmalu izpustili. Kasneje je fašistična policija izvedla veliko iskalno akcijo, v kateri je preiskala vso vas Čadrg, vse senike v okolici, prečesali so vse gozdove ter pregledali vse hiše s priimkom Rutar v Čadrgu in Zalazu. Akcija je bila neuspešna, policisti pa niso odnehali; vsak dan so prihajali v Čadrg in nadlegovali Rutarjevo družino, dokler niso nekega dne zasegli dopisnice, ki sta jo brata Rutar poslala iz Ljubljane. Matija Rutar je skupaj z bratom sodeloval s tigrovci na Jesenicah ter nosil literaturo tigrovcem na Primorsko. Zaposlil se je v jeseniški železarni, kasneje pa se je ob napadu na Jugoslavijo pridružil Soški legiji. Matija Rutar je bil kasneje zaposlen na železnicah, aktivno pa je sodeloval tudi v NOB. Nacistična tajna državna policija Gestapo ga je aretirala ter mučila v zaporih, nato pa ga je poslala v koncentracijsko taborišče Dachau. Rutarju je uspelo prebroditi to strahotno preizkušnjo, vrnil se je bolan, se zaposlil v jeseniški železarni in se poročil.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 20. snopič, Gorica 1994, str. 807-808


Glej tudi

link   Wikipedia - Matija Rutar


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 9.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh