1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SAMSA Mara
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

SAMSA, Mara


Rojena: 
5. november 1906, Trst (Italija)
Umrla:  13. avgust 1959, Golnik, pokopana na Kontovelu


Kraj delovanja: 


Še kot otrok je osirotela in nato mlada leta preživljala pri sorodnikih. Po končaem obveznem šolanju v Trstu je obiskovala učiteljišče v Tolminu in maturirala v Vidmu leta 1925. Poučevala je v raznih krajih na Postojnskem in kasneje na Štajerskem, kjer se je vključila v prosvetno in športno življenje. Ob napadu na Jugoslavijo se je pridružila Soški legiji in bila izgnana v Srbijo. Že poleti 1941 se  je vrnila v Ljubljano in začela sodelovati z OF, decembra 1942 so jo aretirali  poslali v Gonars in nato na Rab. Po kapitulaciji Italije  je z Rabsko brigado prišla na Primorsko, kjer je pri PNOO-ju odgovarjala za večerne tečaje. Kmalu po prihodu v Trst, februarja 1944, je padla v roke Collottijevim agentom, upelo ji je zbežati k partizanom. Konec vojne je zaradi bolezni dočakala v partizanski bolnici. Po ozdravitvi, leta 1947, se je zaposlila kot časnikarka na Ljudskem tedniku in kasneje na Primorskem dnevniku. Leta 1951 se je spet zaposlila v šolstvu, poučevala je v Plavjah in nato v Dolini do ponovitve bolezni.
Veliko je objavljala že pred in med vojno v Istri, Partizanskem dnevniku in kasneje v Jadranskem koledarju, Primorskem dnevniku, Razgledih, posvečala se je predvsem ženski in mladinski problematiki.
Po njej nosi ime osnovna šola pri Domju, zaslužna je za ustanovitev revije Galeb, katere je bila prva urednica.


Dela
Trst je klical, 1958Literatura
Slovenski primorski biografski leksikon: 13 snopič: Rebula-Sedej.Gorica: Goriška mohorjeva družba, 1987, str. 280-281
Enciklopedija Slovenije: 10 zvezek: Pt-Sajn. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1996, str.395
Domjo, osnovna šola Mara Samsa: ob poimenovanju šole 1.maja 1982. Domjo, 1982
Rehar, L.: Mara Samsa učiteljica, javna delavka, pisateljica in časnikarka (1906-1959). Primorski dnevnik, 2008, 64, 124, str.18Glej tudiPrispeval/-a: Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst
Zadnja sprememba: 21.3.2014, Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh