1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SANTORIO (SANCTORIUS, SANTORII, SANCTORIUS DA PADOVA) Santorio (Sanctorius)
Foto: Wikipedija
Galerija slik

SANTORIO (SANCTORIUS, SANTORII, SANCTORIUS DA PADOVA), Santorio (Sanctorius)


Rojen: 
29.03.1561, Koper
Umrl:  22.02.1636, Benetke (Italija)


Kraj delovanja: 


Ponosen, da je Koprčan, se je v svojih delih pogosto podpisoval kot Santorio Santorio Iustinopolitano. Santorijeva rodbina se je najverjetneje prvotno imenovala Svetina. Oče Antonio, beneški častnik, rojen v Čedadu, je dolga leta poveljeval v Kopru (tedanjem Iustinopolisu), mati Elisabetta je izhajala iz znane koprske meščanske družine. Santorio je bil njun prvorojenec. Komaj štirinajstletnega so že sprejeli na priznano Univerzo v Padovi, kjer je leta 1582 uspešno zaključil študij fizike in teoretične medicine. Po doktoratu je opravljal privatno zdravniško prakso na Poljskem dvoru, pri Hrvaških plemičih, na Madžarskem in v Italiji (Benetke). V letih 1911-1924 je predaval teoretično medicino na Univerzi v Padovi, nato se je vrnil v Benetke in se v celoti posvetil znanstvenemu delu.

Santorio je bil Galilejev sodobnik in začetnik iatromehanične šole. Njegovo temeljno delo »De medicina statica« je pomembno vplivalo na kasnejše generacije zdravnikov; izšlo je v 34 latinskih in v 14 prevodnih izdajah v angleškem, italijanskem, nemškem in francoskem jeziku. V delu, znanem kot prvi sistematični študiji bazalnega metabolizma, je Santorio dokazoval teorijo »neopaznega znojenja« (perspiratio insensibilis), po kateri je zdravje harmonija razpoloženj, ki se izraža tudi v razmerju snovi, ki jih človeško telo uporabi in izloči. Da bi dokazal svojo teorijo, je izumil natančno tehtnico, s katero je meril nihanja teže človeškega organizma v različnih patoloških in normalnih stanjih. Prepričan v tesno odvisnost neopaznega znojenja od toplote, vlage in vetrov, je v svojih poskusih uporabljal termometer (prvi je uporabil termometer za merjenje telesne temeperature), higrometer in anemometer. Izumil je še vrsto merilnih in drugih naprav, npr. pulsilogium, higroskop, trokar, napravo za zdrobitev kamna v sečnem mehurju.  Santorio je z mehanicističnim in kvantitativnim pristopom medicini doprinesel novo kakovost; možnost količinskega merjenja različnih fizioloških procesov v človeškem telesu je omogočila natančnost v izražanju in preverljivost rezultatov.

Dela:

Opera omnia, 1660
De lithotomia, seu calculi vesicae sectione consultatio. Exstat cum Ioan. Berovici lib. De Calculo, 1638
De remediorum inventione, 1629
Commentaria in primam sectionem Aphorismorum Hypocratis, 1629
Commentaria in primam Fen primi libri Cannonis Avicennae, 1625
Ars Sanctorii Sanctorii de Statica Medicina, sectionibus aphorismorum septem comprehensa, 1614
Commentaria in Artem medicinalem Galeni, 1612
Methodus vitandorum errorum omnium qui in arte medica contingunt. Libri qindecim, quorum principia sunt ab auctoritate medicorum et philosophorum principum desumpta, eaque omnia experimentis et rationibus analytics comprobata, 1602


Neobjavljena dela:

De instrumentis medicis non amplius visis
Theoricorum libri septem
De jucundissimis medicinis
Tractatus de ferro et igne
Galenus seu de voluminibus ab eo conscriptisLiteratura
Castiglioni, A. La vita e l'opera di Santorio Santorio capodistriano : MDLXI-MDCXXXVI. Trieste : Edizioni "Italo Svevo", 1987.
Primorski slovenski bibliografski leksikon: tretja knjiga. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1987, str. 293-294.
Zupanič Slavec, Z. Vpliv Santorijevih del na Dubrovčana Đura Armena Baglivija. Medicinski razgledi, 2001, let. 40, št. 4, str. 443-450.
Kalc Furlanič, L. Koprski zdravnik Santorio Santorio. Bonbon: male sladkosti življenja, 14. apr. 2009,  let. 4, št. 158, str. 32-33.


Glej tudi

link   dLib - knjiga: De medicina statica
link   Istria on the Internet
link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 10.10.2012, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh