1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SMREKAR Venčeslav
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

SMREKAR, Venčeslav


Rojen: 
19. september 1875, Kamno
Umrl:  datum smrti neznan, kraj smrti neznan


Kraj delovanja: 


Venčeslav Smrekar je najprej delal v pisarni geometra Ivana Lapanje v Kobaridu. Med leti 1902 in 1904 je bil zaposlen pri zemljemercu Obizziju v Gorici, nato pa pri podjetju Burger & Redlich na Grahovem pri Bači. Med leti 1905 in 1909 je bil uslužbenec stavbnega urada deželnega zbora v Gorici. Smrekar je poleg dela tudi vestno študiral in leta 1909 postal gradbeni inženir. Po diplomi se je zaposlil v Ljubljani in se začel izpopolnjevati v slikarstvu. Leta 1912 se je odpravil v Beograd, kjer je delal na beograjski občini kot mestni inženir. O njegovi nadaljnji poklicni poti ni podatkov.

Smrekar je leta 1910 sodeloval na tretji umetniški razstavi v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani: predstavil se je z dvema akvareloma. Leta 1912 je razstavljal skupaj z drugimi umetniki, med katerimi je bil tudi znani Hinko Smrekar. Poleg akvarelov je uporabljal tudi olja.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 20. snopič, Gorica 1994, str. 822


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 9.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh