1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SORTSCH Edvard
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

SORTSCH, Edvard


Rojen: 
18. september 1815, Bovec
Umrl:  30. avgust 1871, Trst/Trieste


Kraj delovanja: 


S 13. letom se je preselil iz Bovca v Trst. Kasneje se je tu ukvarjal z vodenjem trgovine z železnino. Leta 1845 se je poročil s Carlo Vio, s katero sta imela deset otrok. Sin Arturo je bil poznan kot trobentač in garibaldinec. 1855. leta je kupil hišo na Štorklji pri Trstu, kjer je živel z družino do svoje smrti. Leta 1859 je na današnji ulici Sv. Frančiška v Trstu postavil stolp za izdelovanje šiber, ki stoji še danes. Dve leti za tem je bil izvoljen za predsednika Slovanske čitalnice v Trstu. Od leta 1866 do 1869 je bil poročnik v okoličanskem bataljonu, 1869. leta je sodeloval pri ustanavljanju tržaske SM. Zaradi domnevne ženine razsipnosti naj bi v letih pred smrtjo gospodarsko propadel. 

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 14, Gorica 1988, str. 409-410 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh