1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STARC Drago
Foto: Arhiv Tatjane Malec
Galerija slik

STARC, Drago


Rojen: 
29. julij 1918, Gorica
Umrl:  7. marec 1984, Beograd (Srbija)


Kraj delovanja: 


Drago Starc se je rodil v družini Janeza Jakoba iz Sežane in Terezije Breščak iz zaselka Kozja Para v Dobravljah je obiskoval osnovno šolo in realko v Mariboru, nato je študiral petje na ljubljanskem konservatoriju, pozneje pa na glasbeni šoli Stankovič v Beogradu. Drago Starc je brat dramske igralka Eme Starc (19011967). Od leta 1938 je bil član zbora beograjske Opere, od leta 1947 pa je pel v isti Operi kot solist. Nastopal je tudi kot koncertni pevec in gostoval v nekaterih evropskih državah (milanska Scala, Avstrija, Poljska, Nemčija) in izvenevropskih (Egipt in drugih). V operah je odpel preko 50 glavnih vlog, nastopal je v klasičnih kot tudi v sodobnih delih. Svoj lirski tenor je povezoval s spretnimi igralskimi sposobnostmi. Nastopal je tudi v operetah. Zaradi hude bolezni se je zadnja leta umaknil iz javnega življenja.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1993. 14. snopič. 


Glej tudi

link   Rod Antona Breščaka


Prispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 11.3.2013, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh