1.066 oseb Primorci.si Primorci.si
x



Primorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STEINBACHER Koni
Foto: Osebni arhiv Konija Steinbaherja
Galerija slik

STEINBACHER, Koni


Rojen: 
1. oktober 1940, Zgornje Prebukovje pri Šmrtnem na Pohorju
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Koni Steinbacher, animator in režiser animiranih filmov, se je rodil leta 1940 na Pohorju. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in od 1964 delal kot učitelj likovnega pouka na osnovni šoli v Izoli. V likovno vzgojo je začel vnašati osnove filmske animacije. Otroci so animirali okoli devetdeset nekaj minutnih filmov in v takratni Jugoslaviji opozorili nase.

Poleti leta 1970 sta Janez Marinšek in Koni Steinbacher na Goriški 9 v Izoli snovala svoj prvi animirani film Govornik. Opogumil ju je velik uspeh filma Ribič, ki so ga pod mentorskim vodstvom Konija Steinbacherja ustvarili otroci na osnovni šoli Vojka Šmuc v Izoli. Oktobra je Govornik prejel Zlato medaljo na takratnem jugoslovanskem festivalu amaterskega filma. Porodilo se je obdobje nove ustvarjalnosti, ki se navezuje na Steinbacherjevo ime, in je združevalo mentorstvo, ustvarjalnost in filmsko vzgojo. Takratna Izola še ni imela posluha za ustvarjalno novost, zato so avtorja filma in glasbenik Emil Zonta prvi filmski klub ustanovili v Kopru. Tam so nastajale nove stvaritve in krog sodelavcev in ustvarjalcev se je širil: Marjan Tomšič, Radovan Čok, Boris Benčič, Iztok Umer, Stanka Bergoč, Gorast Radojevič ...
Za opus animiranih filmov sta Steinbacher in Marinšek leta 1977 prejela nagrado Prešernovega sklada.
Nato sta nadaljevala filmsko pot v okviru takratne slovenske filmske proizvodnje Viba film Ljubljana, vendar je ves ustvarjalni proces potekal v Izoli, posebno še, ker je večino filmov realiziral Steinbacher sam. Po osamosvojitvi Slovenije sta se avtorja preizkušala tudi kot producenta svojih del. Z zadnjim filmom Mrtvaški ples se Steinbacher vrača na svoj začetek: ustvaril ga je samo iz ljubezni do filmske umetnosti.
V letih 1976 - 1986 je Steinbacher samostojno realiziral več filmov, v tandemu z Marinškom pa je v letih 1987- 89 nastala še animirana nadaljevanka Kače.
Med letoma 1993- 1997 je samostojno realiziral pet epizod animirano igrane nadaljevanke Briši-piši (Cansel- pencil) za mladinski program TV Slovenija. Po letu 1999 je realiziral vrsto filmov in za svoje delo prejel več kot petnajst pomembnih priznanj in nagrad.

PRIZNANJA in NAGRADE:
Okoli 70 priznanj in nagrad za amaterske filme doma in tujini
2. 1975 Srebrna medalja Beograd za animirani film Študent
3. 1977 Nagrada Prešernovega sklada za dosežke risanega filma (z J. Marinškom)
3. 1982 Zlata medalja Beograd za mini animirani film Epidemija
4. 1982 Priznanje Sveta YU festivala v Beogradu za pionirsko delo na področju
animiranega filma v Sloveniji.
5. 1975, 1976, 1982 Badjurova priznanja za filme Študent, Močvirje, Epidemija in
Vsiljivec
6. 1985 Zlata medalja Beograd za animirani film Kamen
7. 1989 Medalja Beograd za animacijo filma Kače - Adam in Eva
8. 2000 Priznanje Izolanima za grafično podobo filma Peter Klepec
9. 2002 Priznanje Izolanima za animacijo filma Izdelovalec mask
10. 2005 Srebrna plaketa JSKD Slovenije za dolgoletno filmsko vzgojno dejavnost.
11. 2007 »Sretni Lepenac« priznanje medn. festivala animiranega filma
BALKANIMA Beograd za (življensko delo) prispevek k razvoju animacije na
Balkanu. "Happy Lepenac" Award for the contribution
_ to development of Balkan animation
12: Priznanja občine Izola: 1986, 2000 (Ambasador Izole) in 2012
Priznanje občine Zreče 2009

Sicer velja spomniti, da je bil Koni Steinbacher na 13. FSF v Portorožu dobitnik vesne za najboljši animirani film, in sicer za kratki animirani film Mrtvaški ples, ki je tudi med zmagovalci 13. mednarodnega festivala Malescorto 2012 v Italiji



FILMOGRAFIJA in sodelovanje na festivalih
1970 Govornik 5 min. AAF Koper (Pula, Welden, Trst)
Korežiser. Janez Marinšek
1971 Figov list 6 min. AAF Koper (Pula, Sarajevo, Skopje, Welden, Trst, Kelibia-Tunis)
Korežiser. Janez Marinšek
1972 Superman 5 min. AAF Koper (Pula, Kelibia-Tunis, Welden, Trst)
Korežiser Janez Marinšek
1973 Koeksistenca, 2min, in Močvirje, 4min. (Pula, Trst, Skopje, Welden, Warszawa
1973 Agonija 5 min. igrano dokumentarni film AAF Koper (Jesenice, Welden, Trst, Pula, Samobor, Zadar)
1974: ŠTUDENT, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Celje, Oberhausen, Tampere, Krakow)
Korežiser: Janez Marinšek
1965: PREHITEVANJE 8 min. VIBA FILM (Celje, Beograd)
1976: MOČVIRJE, 8 min. VIBA FILM (Celje, Beograd, Tampere)
1977: VRATA, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Zagreb)
1978: KOKON (Metamorfoza) 8 min. VIBA FILM (Celje,Beograd, Bilbao)
1980: ANIMIRANI »A«, 12 min. VIBA FILM (Beograd, Atene)
1982: EPIDEMIJA, 2 min. VIBA FILM (Beograd, Celje, Krakow)
1983: VSILJIVEC, 5 min. VIBA FILM (Celje, Beograd)
1984: KAMEN, 8 min. VIBA FILM (Zagreb, Beograd, Oberhausen, Lucca, Melbourne)
1986: IZMIŠLJENA ZGODBA, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Krakow)
1987-89: KAČE, 7 x 4 min. VIBA FILM Korežiser:Janez Marišek
1993-96: BRIŠI PIŠI 5 x 8 min. ARF LJUBLJANA in TV Slovenja
1999: PETER KLEPEC, 11 min. ARF Ljubljana in TV Slovenija (Zagreb)
2000: VEČERJA, 2 min. ARF Ljubljana (Bologna, Lorret del Mar)
2002: IZDELOVALEC MASK, 8 min ARF Ljubljana (Imola, Brunschweig, Barcelona, Beograd, Almeria)
2004: 99 % (SNEGULJČICA 2002) 7 min. MAYA ART (Beograd)
Korežiser: Janez Marinšek.
2007: LEPA NEDELJA PRI SV.JAKOKOBU NA RESNIKU, 8 min, MAYA ART (Beograd)
2008: EN GLAŽEK AL' PA DVA 5,05 min. TV Slovenija-mladinski program
2010: MRTVAŠKI PLES 4 min. KOST (Beograd, Čačak, Trst, Malesco, Patras
2011: GREMO V RAJ, 12 min. KOST (Korežiser Janez Marinšek)
ZAKAJ JE ISTRA TUŽNA, v produkciji KOST



Literatura
Filmografija
Režiser
Telematerija (1973)
Študent (1975)
Prehitevanje (1976)
Močvirje (1976)
Vrata (1978)
Kokon (1979)
Risani »A« (1981)
Epidemija (1982)
Vsiljivec (1982)
Kamen (1984)
Izmišljena zgodba (1986)
Kače - Gordijski vozel (1987)
Kače - Jajce (1987)
Kače - Koeksistenca (1988)
Kače - Lady Co. (1988)
Briši piši - Na zdravje (1995)
Briši piši - Za zdravje (1995)
Briši piši - Za zeleni grič (1995)
Briši piši - Za nova obzorja (1996)
Briši piši - Za boljši zrak (1997)
Peter Klepec (1998)
Večerja (2000)
Izdelovalec mask (2002)
99 % (Sneguljčica) (2004)
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007)
En glažek al' pa dva (2008)
Mrtvaški ples (2010)
Gremo v raj (2011)
Scenarist
Študent (1975)
Peter Klepec (1998)
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007)
Mrtvaški ples (2010)
Glavni risar
Telematerija (1973)
Študent (1975)
Prehitevanje (1976)
Močvirje (1976)
Vrata (1978)
Kokon (1979)
Risani »A« (1981)
Epidemija (1982)
Raca (1985)
Kače (1987-89)
Briši piši (1995-1997)
Večerja (2000)
Izdelovalec mask (2002)
Mrtvaški ples (2010)

Animator
Telematerija (1973)
Študent (1975)
Prehitevanje (1976)
Močvirje (1976)
Vrata (1978)
Kokon (1979)
Risani »A« (1981)
Epidemija (1982)
Vsiljivec (1982)
Kamen (1984)
Raca (1985)
Koncert za osle in klavir (1988)
Briši piši (1995-1997)
Večerja (2000)
Peter Klepec (1998)
Izdelovalec mask (2003)
Briši piši (1995-97)
Mrtvaški ples (2010)
Gremo v raj (2011)
Oblikovalec zvoka
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007)
En glažek al' pa dva (2008)
Mrtvaški ples (2010)
Montažer
Peter Klepec (1998)
En glažek al' pa dva (2008)
Mrtvaški ples (2010)
Gremo v raj (2011)



Glej tudi



Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Zadnja sprememba: 19.3.2013, Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh