1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STERGULC Martin
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

STERGULC, Martin


Rojen: 
okoli 1752, na Tolminskem
Umrl:  po letu 1815, neznan


Kraj delovanja: 


Srednjo šolo je obiskoval in zaključil v Leobnu (osrednji Avstriji), nato je v Gorici študiral filozofijo in teologijo, kjer je bil leta 1779 posvečen v duhovnika. Po posvetitvi se je preslil v Ljubljano. Najprej je bil štiri leta duhovnik  v Velikih Laščah, v letih 1785 do 1786 vikar v Starem trgu pri Ložu, nato štiri leta kaplan na Blokah ter štiri leta duhovnik v Cerkljah na Gorenjskem. Za tem je šest let služboval v Kranju, nazadnje, v letih 1800 do 1806, pa je bil duhovnik in dekan v ljubljanski župniji Šentvid. Zapisi ga zadnjič omenjajo leta 1815. Po podatkih Protocolluma decanatuuma iz leta 1788 je bil Martin Stergulc pri ljudeh priljubljen predvem zaradi svoje izobraženosti ter velike nadarjenosti za opravljanje duhovniškega poklica. Bil je ljubitelj knjig, sodeloval je v komisiji, ki je odobrila izdajo svetopisemskega prevoda Jurija Japla. 


 

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 14, Gorica, 1988, str. 464-465 Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh