1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TOMINC (TOMINZ) Jožef Jakob (Josip, Giuseppe)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TOMINC (TOMINZ), Jožef Jakob (Josip, Giuseppe)


Rojen: 
6. julij 1790, Gorica
Umrl:  22. april 1866, Gradišče nad Prvačino


Kraj delovanja: 


Rodil se je kot drugi otrok v številčni družini očetu Janezu, trgovcu z železnino, ter materi Marijani, ki je bila hči bogatega čevljarja. Zaradi bolezni je mlada umrla (1802); oče se je ponovno poročil, Tominc pa je mlad odšel od doma.

Osnovno šolo je obiskoval v Gorici, kasneje pa menda beneško Accademio. Njegovo nadarjenost so kmalu prepoznali. Denarno pomoč mu je nudila nadvojvodinja Marijana Avstrijska, za njo pa grof Giuseppe della Torre Valsassina. Sledila so leta študija v Rimu, ko je prihajal v stik z drugimi ustvarjalci. Tu se je leta 1816 poročil z Marijo Ricci, s katero je imel dva sinova: Avgusta (tudi slikar) in Rajmunda.

V Gorico se je vrnil okoli leta 1820 in naslednja leta preživel tudi v Ljubljani, na Dunaju, v Trstu. Po ženini smrti 1827 se je preselil v Trst in tu ustvarjal slabih trideset let. Leta 1855 se je vrnil v Gorico, kmalu nato pa se je preselil na Gradišče nad Prvačino, kjer je imel posestvo. Tu je umrl (1866) in tu je tudi pokopan.

Prvo samostojno razstavo je imel leta 1830, drugo pa pet let zatem. Takrat sta ob Tomincu razstavljala tudi njegov sin Avgust in njegov učenec Giuseppe Battig (Josip Batič).

Poznan je predvsem kot portretist, delal je hitro in s posebno pozornostjo do obraza, obleke, raznih dodatkov; slikal pa je tudi druge motive (nabožne, zgodovinske). Tominčeva dela hranijo Goriški muzej, Narodna Galerija, Museo Provincale v Gorici, Museo Revoltella v Trstu ter druge institucije in zasebniki. Med nabožnimi deli so njegove slike v Dornberku, Gradišču, Kamnju pri Ajdovščini, Kanalu ob Soči, Krminu, Ogleju in drugje.

O življenju Jožefa Tominca viri često navajajo različne ali včasih nasprotujoče si podatke. Nekaj je tudi odprtih vprašanj v zvezi z avtorstvom slik, saj jih pogosto ni podpisal.

Dela:
Avtoportret z bratom Francem, pred 1820
Tri dame iz družine Moscon, 1829
Družina dr. Frušića, pred 1835
 Literatura
Jožef Tominc : Fiziognomija slike. Ljubljana : Narodna galerija, 2002
Primorski slovenski biografski leksikon. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1990, str. 13-15
Slovenski biografski leksikon. Knj. 4.  Ljubljana : Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1980-1991, str. 114-116.
Tominc : 1967. Ljubljana : Narodna galerija, 1967


Glej tudi

link   RTVSLO Jožef Tominc: Portret oceta
link   Slovenski biografski leksikon
link   RTVSLO Odprti kop


Prispeval/-a: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.12.2014, Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh