1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TOMMASINI Giuseppe
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TOMMASINI, Giuseppe


Rojen: 
okoli 1710, Benetke
Umrl:  20. marec 1776, Gorica/Gorizia


Kraj delovanja: 


Izkušenega beneškega tiskarja Tommasinija je v Gorico povabil prvi goriški nadškof, Karl Mihael Attems, ki se je pripravljal na ustanovitev goriškega bogoslovja in je zato potreboval nekoga, ki bi tiskal škofijske odloke, pastirska pisma, molitvenike in ostale bogoslovne tekste.
Giuseppe Tommasini je svojo tiskarno, ki jo je uredil v nadškofijskem dvorcu, že od začetka opremil z zelo raznolikimi in elegantnimi znaki. Njegov prvi tisk, s pripisom »nadškofijska tiskarna«, je izšel 4. januarja 1754 in velja za prvo v Gorici natisnjeno besedilo, Tommasini pa za prvega goriškega tiskarja.
Tiskarska dejavnost Tommasinija je bila večinoma omejena na liturgična in cerkvena dela, čeprav je kasneje po naročilu tiskal tudi odloke in razglase posvetne oblasti ter gledališka in prireditvena besedila.
Tommasini je ostal edini tiskar na goriškem skoraj dvajset let, dokler se mu v mestu leta 1773 ni pridružil Valerio de Valeri iz Čedada.
Giuseppe Tommasini je umrl leta 1776 (v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu je naveden datum 20. marec 1776, vendar nekateri viri navajajo tudi leto 1777) in tiskarno prepustil sinu Giacomu.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1990, str. 17-18.
Comelli, G. L'arte della stampa nel Friuli Venezia Giulia. Udine : Istituto per l'Enciclopedia del Friuli Venezia Giulia, 1980.
Grossi, A. Annali della tipografia Goriziana del Settecento. Gorizia : Biblioteca Statale Isontina, 2001.
Prodotto libro: l'arte della stampa in Friuli tra il XV e il XIX secolo: Musei provinciali Gorizia, Palazzo Attems, marzo giugno 1986. Gorizia : Provincia di Gorizia, Assessorato ai beni e alle attività culturali, 1986.Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Irena Tul, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 14.1.2013, Irena Tul, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh