1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin

TONKLI, Nikolaj


Rojen: 
18. junij 1844, Breginj
Umrl:  15. avgust 1902, Gorica (pokopan v Solkanu)


Kraj delovanja: 


 Rodil se je kot zadnji otrok očetu Jožefu, premožnemu kmetu in kovaču ter materi Mariji Gašperut. Ker je bil dober učenec, so ga starši poslali na šolanje v Gorico, vendar se je po končanem prvem šolskem letu zaradi pomanjkanja denarja vrnil domov in delal na kmetiji. Po enem letu se je vrnil v šolo in ob finančni pomoči brata Josipa končal gimnazijo. Na Dunaju je doštudiral pravo in se zaposlil v bratovi odvetniški pisarni v Gorici ter postal njegov družabnik. Brata Nikolaj in Josip sta imela med leti 1880 in 1890 močan politični vpliv. Sodelovala sta pri ustanavljanju gospodarskih, kulturnih in socialnih društev na Goriškem. Nikolaj je veliko delal v javnem življenju in bil deželni poslanec. 1883. leta je postal predsednik Ljudske posojilnice, 1888. pa kot član odbora protestiral proti obveznemu pouku nemškega jezika na vseh šolah dežele Goriško-Gradiščanske ter dosegel razveljavitev sklepa šolskega sveta. Poročen je bil z Marijo Lenassi in imel dva sinova, oba odvetnika. Leta 1971 je Klub starih goriških študentov na rojstni hiši bratov Tonkli odkril spominsko ploščo, ki pa je bila leta 1976 zaradi potresa deponirana v muzej.

 

Literatura
 A. Gabršček: Goriški Slovenci, 1. knjiga, od leta 1830 do 1900, Ljubljana 1932
A. Gabršček: Goriški Slovenci, 2. knjiga, od leta 1901 do 1924, Ljubljana 1934
Bili so in ostajajo veliki ljudje /.../, Breginj 2003
Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 16, Gorica 1990


Glej tudiPrispeval/-a: Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 26.8.2012, Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh