1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TUMA družina Henrika Tume in Marije Gianola
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TUMA, družina Henrika Tume in Marije Gianola


Rojena: 
20. januar 1877, Aleksandrija (Egipt)
Umrla:  6. oktober 1928, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Podatki o datumu in kraju rojstva ter smrti veljajo za Marijo Gianola, ženo Henrika Tume.

Spoznal jo je v Tolminu, kjer je z materjo Avgusto Gabršček, Podšolarjevo iz Tolmina, živela po očetovi smrti (Luigi Gianola). 5. septembra leta 1894 sta se Henrik Tuma in Marija Gianola poročila v Tolminu. Po poroki sta se preselila v Gorico (v ulico Via Giardino), kjer sta si ustvarila družino. 15. aprila leta 1896 se jima je rodila prvorojenka Stanislava, a je žal že isti dan umrla. Njun drugi otrok Ivan Marija se je rodil 3. oktobra leta 1897. V Parizu je doštudiral kemijo ter kasneje z bratom Branimirom v Ljubljani ustanovil kemično industrijo. Izdelovali so eterična olja, surovine za kozmetične izdelke ter posebne papirje. Umrl je v Ljubljani 10. marca leta 1979. Tretji otrok zakoncev Tuma, Jaroslav, se je rodil 7. marca leta 1899. Bil je ladjedelniški inženir, živel pa je na Češkem in v Italiji, kjer je leta 1958 umrl. Sin Jaroslava Tume živi v Ženevi.

Kasneje sta se zakonca Tuma preselila v ulico Treh kraljev (Via Tre Re) ter imela še štiri otroke. Prvi, Ljubomir Anton, rojen 30. aprila 1901, je že pri dveh letih umrl. Kot peta po vrsti se je 17. aprila 1903 rodila Anka, ko je odrasla pa je pomagala v očetovi odvetniški pisarni. Šesti otrok, Branimir Jožef, je privekal na dan 6. decembra 1904. Končal je visoko šolo za svetovno trgovanje na Dunaju ter z bratom Ivanom vodil podjetje, ki se je ukvarjalo s kemično industrijo, kasneje pa je iz tega podjetja nastal grafični obrat Tiskarna bratov Tuma. Branimir Jožef Tuma se je po vojni zaposlil na mestni upravi, kasneje pa je bil glavni direktor Triglavfilma v Ljubljani. V času, ko je vodil Triglavfilm, so bili posneti nekateri pomembni slovenski filmi, kot na primer Vesna, Dolina miru, Balada o trobenti in oblaku. Sedmi otrok Ostoj Alojzij se je rodil 13. oktobra 1906. Njegov sin, Matija, je postal doktor tehničnih znanosti in dela kot profesor v Ljubljani.

V zakonu Hernika Tume in Marije Gianola so se rodili še trije otroci: Boris Avgust, rojen 2. aprila 1909, je postal doktor prava, tik pred koncem druge svetovne vojne pa je bil ubit; Zoran je bil kemični inženir, medtem ko je bil zadnji Tumov otrok, Marko, mrtvorojen.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 16. snopič, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1990, str. 81-82
P. Kolenc, O Mariji Gianola por. Tuma in njenem življenju ob Henriku, Marušičev zbornik, zvezek 1, str. 371-383Glej tudi

link   Rodbina Tuma iz Ljubljane


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 3.9.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh