1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
UŠAJ Just
Foto: Arhiv družine Golli
Galerija slik

UŠAJ, Just


Rojen: 
1. november 1890, Plače
Umrl:  11. januar 1971, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Vipavskem Križu (1896-1900) je po opravljeni pripravnici v Gorici (1900-1902) obiskoval realko v Idriji (1902-1908). Kot štipendist goriškega deželnega odbora je šolanje nadaljeval na Višji šoli za vinarstvo, sadjarstvo in vrtnarstvo v Klosterneuburgu pri Dunaju (1908-1911) in opravljal enoletno prakso v Podlehniku pri Ptuju. Po končanem šolanju (1912) je odšel v Kraljevino Srbijo in tam delal kot kletar, drevesničar, trsničar in učitelj na kmetijski šoli v Bukovi ob Donavi. Med prvo svetovno vojno je bil mobiliziran in je pod vojaško upravo delal kot potujoči učitelj za kmetijstvo v Danilovgradu in v vojaški kleti v Smederevu. Po vojni se je vrnil na Goriško in deloval kot potujoči učitelj za kmetijstvo, prirejal je predavanja, tečaje in praktične delavnice o sadjarstvu, vinogradništvu in vrtnarstvu. Ustanovil je trgovino s semeni in drugim kmetijskim materialom Vinagraria na Travniku v Gorici. Trgovina pa je bila tudi zbirališče Slovencev z okoliškega podeželja. Zaradi nenehnega šikaniranja oblasti je leta 1930 trgovino prodal Josipu Rustji in odšel v Smederevo, kjer je postal direktor Vinarske zadruge Smederevo,. Skrbela je za uvajanje novih sort in sodobne tehnologije v tamkajšnje vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo. Za vse te zasluge je leta 1965 v Godominu pri Smederevu prejel častno diplomo in nagrado.
Po upokojitvi se je leta 1955 vrnil v Ljubljano in se ukvarjal s čebelarstvom.
Velikega pomena je tudi njegovo prosvetno in kulturno delovanje. Bil je med ustanovitelji Goriške matice, v raznih časopisih je objavil okoli 500 strokovnih prispevkov, s pisanjem je nadaljeval tudi po preselitvi v Jugoslavijo. Leta 1929 je Goriška matica izdala njegovo knjigo Kmečko branje.
Bibliografija je objavljena na spletni strani Slovenskega biografskega leksikona.

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 16. Gorica, 1990, str. 137
Osebnosti : veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana, 2008, geslo: Ušaj JustGlej tudi

link   Wikipedija
link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 31.3.2015, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh