1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
URŠIČ  Franc (Joško)
Foto: Iz arhiva Zdravka Likarja.
Galerija slik

URŠIČ , Franc (Joško)


Rojen: 
4. oktober 1920, Kobarid
Umrl:  7. april 1945, Trst/Trieste


Kraj delovanja: 


 Oče Franc je bil priučen veterinar in kovač, mati Marija Kokole pa gospodinja. Osnovno šolo je končal v Kobaridu. Učenje mu ni delalo težav, zato je ravnatelj predlagal staršem, naj nadaljuje s šolanjem v gimnaziji. Zaradi prevelike revščine je moral šolanje opustiti in se vzdrževati s priložnostnimi deli. K vojakom je bil vpoklican marca 1940. Najprej je vojaški rok služil v Arezzu, nato so ga premestili v Torino. Po tem, ko je bil dodeljen v Afriko, je dezertiral iz italijanske vojske in se leta 1943 pridružil partizanom v Kobariški četi Tolminskega bataljona. Maja istega leta se je s 1. bataljonom Gradnikove brigade udeležil pohoda v Beneško Slovenijo, nato pa je do kapitulacije Italije deloval kot komandir bolnišnice v Skalcah nad Sužidom. Zaradi množičnega vstopanja v partizane je bila 1. oktobra v Kobaridu ustanovljena 2. Soška brigada. Uršič je bil sprva komandant njenega 5. bataljona, kasneje pa je poveljeval 3. bataljonu. Na Bovškem je vodil vse pomembnejše akcije in bil februarja 1944 postavljen za namestnika komandanta 18. brigade, od 4. marca pa je bil komandant Briško-beneškega odreda. Ob imenovanju za komandanta 17. Gregorčičeve brigade 1. julija 1944 je kot glavno nalogo dobil izvedbo ponovnega pohoda v Beneško Slovenijo. 7. avgusta je kot poveljnik vodil Operativni štab za zahodno Primorsko in bil zadolžen za varovanje zahodnega slovenskega ozemlja. 20. avgusta so brigado napadle nemške kolone, dan po tem pa so Uršiča ranili in ujeli na Javorci. Odpeljali so ga v Kobarid, nato pa v goriško bolnišnico in kasneje v zapor Coroneo, kjer so ga zasramovali in zasliševali, vendar ni izdal ničesar. Bil je usmrčen in sežgan v krematoriju tržaške Rižarne.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 16, Gorica 1990
Z. Likar: Franc Uršič Joško, Kobarid 2000


Glej tudi

link   Goriški panterji: Gregorciceva brigada in njen boj, 2. del


Prispeval/-a: Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.7.2013, Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh