1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
URŠIČ  Rudi (Rudolf)
Foto: Avtor neznan. Fotografija objavljena v knjigi B. Rutar in I. Jevnikar: Rudolf Uršič in Andrej Slavko Uršič, Kobarid 2001
Galerija slik

URŠIČ , Rudi (Rudolf)


Rojen: 
31. december 1906, Kobarid
Umrl:  21. junij 1959, Trst/Trieste


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem Kobaridu. Med drugo svetovno vojno je skupaj z očetom Antonom, materjo Amalijo ter brati in sestrami odšel v begunstvo v Ljubljano. Tu se je učil za trgovca, vendar šolanja ni končal, ker se je z družino prej vrnil domov. V Kobaridu se je zaposlil v domači trgovini in se kmalu po nastopu fašizma pridružil narodnoobrambnemu delu. Zaradi podtalnih protifašističnih aktivnosti je bil leta 1928 obsojen na tri leta konfinacije in bil poslan na otok Ponza. Njegovi domači so si prizadevali, da bi izprosili Uršičevo pomilostitev in predčasno izpustitev, vendar je on sam prošnje zavrnil, češ da ni zagrešil ničesar, za kar bi moral biti pomiloščen. Iz konfinacije se je vrnil leta 1931 in bil nato še dve leti pod nadzorom karabinjerjev. Kljub temu je začel z dr. Slavkom Tuto in dr. Jožetom Deklevo izvajati nove tajne aktivnosti. S pomočjo ovaduha je trojico policija kmalu izsledila in jih obsodila s po dve leti amonicije. Na začetku druge svetovne vojne je bil interniran v Istonio Marino. V Kobarid se je zopet vrnil po kapitulaciji Italije in se priključil OF. Maja 1945 je kot partizan prišel v Trst in se zaposlil kot napovedovalec na slovenski radijski postaji. Po tem, ko je radijsko postajo prevzela ZVU, je delal za Tržaške radijske ustanove in prešel pod RAI. Med poslušalci je bil izjemno priljubljen, saj je bil med prvimi napovedovalci, ki je prek radijskih sprejemnikov svoje rojake nagovarjal v slovenskem jeziku.

 

Literatura
B. Rutar in I. Jevnikar: Rudolf Uršič in Andrej Slavko Uršič: Jeronova rodbina narodnjakov v Kobaridu, Kobarid 2001
 Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 16, Gorica 1990


Glej tudiPrispeval/-a: Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 25.8.2012, Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh