1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VATOVEC Elvira
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

VATOVEC, Elvira


Rojena: 
8. junij 1922, Čežarji
Umrla:  5. september 1944, Dekani


Kraj delovanja: 


Bila je najmlajša od šestih otrok v družini zidarja Jožeta Vatovca in matere Ane, rojene Peharc. Ljudsko šolo je obiskovala v rodnih Čežarjih. Po končani osnovni šoli je delala na domači kmetiji, kasneje kot gospodinjska pomočnica v Cosenzi (južna Italija), nato še v Grčiji in Tirani. Leta 1941 se je vrnila v Čežarje, tu priložnostno delala in se pridružila političnemu delu v okviru OF (osvobodilne fronte), kjer je bila aktivistka in kurirka. Ob politično zelo aktivnem delu je izpilila poznavanje slovenskega knjižnega jezika. Leta 1943, po kapitulaciji fašistične Italije, je kot partizanska učiteljica poučevala v osnovni šoli domačega kraja. Otroke je poučevala v šolskem letu 1943/1944. V začetku septembra 1944 so jo nemški okupatorji skupaj s sestro Marijo zajeli v domači vasi, ju mučili v vojaški postojanki v Dekanih in 5. septembra 1944 ustrelili. Po osvoboditvi so po Elviri poimenovali osnovni šoli v Pradah in Strunjanu ter vrtec v Strunjanu.
 

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1990, str. 165. 


Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 14.3.2013, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh