1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VILHAR Srečko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

VILHAR, Srečko


Rojen: 
7. marec 1907, Kromberk
Umrl:  1. oktober 1976, Ljubljana (pokopan v Kopru)


Kraj delovanja: 


Srečko Vilhar se je rodil v družini z osmimi otroki, oče Franc je bil učitelj, mati Karolina, roj. Vrtovec, je bila gospodinja in je zgodaj umrla. Po osnovni šoli v domačem kraju  je šel na učiteljišče v Tolmin, kasneje, ko se je družina preselila v Gorico, pa na tamkajšnje italijansko učiteljišče, ki pa ga zaradi političnih razmer ni uspel dokončati.
Do socialističnih idej se je Srečko Vilhar dokopal že doma in kasneje še v krogu mladih intelektualcev. Leta 1927 se je vključil v KP Italije. Leta 1928 se je zaradi fašističnega nasilja  odločil za beg v Jugoslavijo. Šel je Ljubljano, kjer je nadaljeval s šolanjem na učiteljišču in leta 1931 maturiral. Pridružil se je emigrantom iz Julijske krajine. Leta 1931 je bil sprejet v KP Jugoslavije.  Zaradi svojega političnega delovanja  je bil  2.11.1932 aretiran in obsojen na 6 let zapora, ki ga je preživel v Sremski Mitrovici, kjer je bila zaprta večina komunistov v predvojni Jugoslaviji. Po prestani kazni  leta 1938 so ugotovili, da je italijanski državljan in so ga vrnili Italiji. Konfinacijska komisija v Gorici mu je odmerila pet let konfinacije, vojaško sodišče ga je obsodilo na 2 leti strogega zapora v Gaeti,  po dveh letih pa ga je čakala konfinacijah v Tolvah,  v Bazilikati v južni Italiji. Tako je v Italiji 8. septembra 1943 dočakal konec fašistične Italije. V Gravini blizu Barija se je kmalu po prihodu zaveznikov formirala prva baza NOVJ., ki se ji je Vilhar pridružil. Tam se je skrivoma urila 1. prekomorska brigada, ki si je pri zaveznikih izbojevala odhod v domovino. Po prihodu v Dalmacijo se mu je posrečilo prebiti na obalo, od koder so se nato odpravili čez Velebit v Bosno, v Drvar, kjer se je tedaj nahajal vrhovni štab. Nato je odšel v 13. proletarsko brigado. Avgusta 1944 je bil premeščen v Slovenijo, kjer je bil zadolžen za organizacijo Fontanotove brigade. Aprila 1945 je bil imenovan za upravnika partijske šole v Rogu.
Po vojni so ga politične in družbene spremembe pripeljale na Koprsko, kjer je opravljal pomembne funkcije: bil je upravnik partijske šole za Primorsko,  organizacijski sekretar Mestnega komiteja KP za Trst in po septembru 1947 tudi član CK KP STO, sekretar Planske komisije za Istrsko okrožje (cona B STO),referent za kulturo pri Istrskem okrožju,  predsednik Okrajnega odbora Ljudske prosvete. Obenem je tudi predaval zgodovino in filozofijo na italijanski  in na slovenski gimnaziji v Kopru.
Veliko je prispeval k istrskemu zgodovinopisju, predvsem v povezavi s Slovani v Istri in z deli  iz zgodovine NOB prekomorskih brigad, v katerih je kot borec sodeloval.
Leta1958 je postal ravnatelj Študijske knjižnice v Kopru, katere problematiko je spoznaval že kot referent Okrožnega ljudskega odbora za kulturo.   Z veliko vnemo se je posvetil bibliotekarski stroki in s svojo razgledanostjo in človečnostjo širil ugled knjižnice doma in v tujini. Njegovo sodelovanje je bilo pestro, knjižnico je obiskalo mnogo uglednih osebnosti kot Avgust Černigoj, Veno Pilon, Jean Vodain, Ivan Regent, Ivo Andrić in drugi. Vzdrževal je celo stike s harvardsko univerzo ter s Pomorsko knjižnico v Leningradu.  Napisal je številne razprave in članke o problemih in pomenu knjižničarstva na Primorskem, kot avtor, soavtor in urednik je sodeloval pri petih knjižničnih publikacijah, ustanovil  je prvo potujočo knjižnico v Sloveniji itd.
Leta 1979 so ob otvoritvi prenovljene koprske knjižnice izdali zbornik posvečen Srečku Vilharju, ki osvetljuje njegovo osebnost in njegovo delo.  Koprska knjižnica pa se je poimenovala po njem, v spomin človeku, ki se je boril za boljšo prihodnost primorskega človeka, za humanizem in sodelovanje med narodi.Izbor del

Vilhar, S. Slovensko učiteljišče v Kopru : 1875-1909, (Osrednja
knjižnica v Kopru, 5). [Koper]: Lipa, 1976

Vilhar, S. in Klun, A. Po poteh sardincev. Koper: Osrednji odbor
prekomorskih brigad; v Ljubljani: Partizanska knjiga, 1973
 
Vilhar, S. in Klun, A. Primorci in Istrani od pregnanstva do prekomorskih brigad, Ljubljana: Osrednji odbor Prekomorskih brigad: Partizanska knjiga, 1973. (Knjižnica NOV in POS, 41)

Vilhar, S. in Klun, A. Narodnoosvobodilni boj Primorcev in Istranov v Afriki. Ljubljana: Osrednji odbor prekomorskih brigad, 1970.(Knjižnica NOV in POS, 38)

Vilhar, S. Klun, A. Narodnoosvobodilni boj Primorcev in Istranov na Sardiniji, Korziki in v južni Franciji. Nova Gorica: Soča, 1969. (Knjižnica NOV in POS,
36).

Vilhar, S. in Klun, A. Prva in druga prekomorska brigada, Nova Gorica : Soča, 1967. (Knjižnica NOV in POS, 25-I) 

Vilhar, S. Prerez zgodovine slovenskih knjižnic in knjižničarstva
na Primorskem
: zgodovinski pregled in bibliografski opis.  V Kopru: Lipa, 1961
(Študijska knjižnica v Kopru ; 1)

S. Vilhar & R. Adamov: O morju in pomorstvu . Koper: Študijska knjižnica v Kopru, 1967(Študijska knjižnica v Kopru ; 3)

S. Vilhar: Dante : 1265-1965, V Kopru: Študijska knjižnica, 1965 (Študijska knjižnica v Kopru ; 2). 

S. Vilhar: Primorski Slovenci in nacionalno vprašanje v obdobju 1918-1945. [S. l.: s. n., med 1970 in 1971]


Literatura


Šalamun, M. Publicistično delo Srečka Vilharja in članki o njem : bibliografija. V:  Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Koper, 1979, str. 31-49

Krapež, V: Vilhar Srečko. V: Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 17, Gorica 1991, str. 226-228Glej tudi

link   Spletna stran knjižnice
link   Wikipedija
link   Bibliografija S. Vilharja
link   Vilhar z gosti ekskurzije pred knjižnico


Prispeval/-a: Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 5.5.2016, Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh