1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
WIDMAYER Alojzij Franc
Foto: Matjaž Klajnšek
Galerija slik

WIDMAYER, Alojzij Franc


Rojen: 
1764, Branik
Umrl:  17. september 1831, Dunaj (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Rodil se je kot sin rihemberškega oskrbnika pri grofu Lantieriju. Izšolal se je za vojaka in v vojski napravil uspešno kariero. Zaslovel je predvsem po junaštvih v bojih proti Turkom in Francozom. Leta 1813 je na čelu Ličanskega polka pri Zadru pripomogel, da je ta zopet prišel pod Avstrijo in si zato prislužil viteški križec reda Marije Terezije. V 42 letih službovanja je bil večkrat ranjen, posledično je tudi zbolel in se zato upokojil.

V Braniku mu je Vojaško veteransko društvo za Goriško in Gradiščansko postavilo umetniško oblikovan spomenik, ki ga je izdelal kamnosek I. Culot. Slavnostno odkritje spomenika je bilo 26. oktobra 1913, udeležili so se ga vidnejši posamezniki takratnega časa (grof Attems, prošt Faidutti, barona Locateli in Teuffenbach, grof Coronini in drugi). Spomenik stoji ob levi strani ceste Nova Gorica–Štanjel v središču kraja.

Saša Vidmar

Literatura
Primorski slovenski bibliografski leksikon, 4. knjiga: Snopič 17, Goriška Mohorjeva družba, 1991, str. 305.
Iz Rihemberga. Soča, 1913, št. 99, str. 3.
Odkritje spomenika v Rihembergu. Gorica, 1913, št. 85, str. 3Glej tudiPrispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.4.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh