1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
WOLF Janez
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

WOLF, Janez


Rojen: 
26. avgust 1835, Podbrdo
Umrl:  10. maj 1917, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Janez Wolf je bil posvečen v duhovnika 22. avgusta leta 1859. Svojo poklico pot božjega služabnika je začel kot kaplan v Ročinju (1859-1864), nato je odšel v Kanal. Od leta 1868 do 1876 je bil župnik v Šlovrencu, nato v Mirnu (1876-1880) in pri Svetem Ignaciju na Travniku v Gorici (1880-1900). Kasneje je bil stolni kanonik v Gorici, cerkveni nadškof, kapitularni vikar, nazadnje pa upravitelj deškega malega semenišča in ravnatelj nadškofijske pisarne.

Bil je vesten in pošten božji delavec, imel pa je izjemen talent za upravljanje s financami in gospodarskimi zadevami. Sodeloval je pri nakupu Böckmanove vile, v katero so potem preselili deško semenišče, nadškof Sedej pa mu je zaupal tudi vse finance za gradnjo. Janez Wolf je bil predsednik Jožefovega društva za bolne bolnike; v bližini Opatije je dal zgraditi morsko zdravilišče, ki nosi ime po njem - Joenneum.
 
V prostem času je bil navdušen planinec. Rad se je umaknil v gore, kjer je dobil moči za odgovorno delo, ki ga je opravljal. Ob začetku prve svetovne vojne se je kot begunec umaknil v Ljubljano, kjer je kasneje tudi umrl.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 17. snopič, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1991, str. 313
A. Kodelja, Janez Wolf - Robarjev gospod kanonik v Gorici, Koledar: za leto ... 2008.- str. 73-74
Glej tudi

link   Janez Wolf ustanovitelj goriškega semenišca
link   Mons. Janez Wolf – Robarjev gospod
link   Da ne pozabimo korenin


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 2.8.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh