1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZORZUT Ludvik
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ZORZUT, Ludvik


Rojen: 
24. avgust 1892, Medana
Umrl:  27. april 1977, Kanal ob Soči, pokopan v Medani


Kraj delovanja: 


Zorzuta poznamo kot ohranjevalca kulturne dediščine, njegova dela so prava zakladnica domoznanskih in zgodovinskih podatkov. Ljudsko izročilo ga je spremljalo na vsej poklicni in življenjski poti.

Zorzut je obiskoval gimnazijo v Gorici, po maturi je stopil v goriško bogoslovje, vendar je moral študij prekiniti zaradi vojne na Goriškem. Med vojno je bil interniran v Italiji. Po vojni je živel v Mariboru, kjer je služboval na magistratu. V Mariboru si je Zorzut ustvaril družino z Marijo Debenjak iz Kožbane. Med drugo svetovno vojno se je preselil v Gorico, kjer je deloval pri slovenskem Rdečem križu, kasneje je bil referent za arhive in kulturno dediščino pri Okrožnem izvršnem narodnoosvobodilnem odboru za Goriško in poverjenik za narodni kataster v okviru Muzeja narodne osvoboditve LRS. Leta 1949 se je skupaj z družino preselil v Kanal ob Soči. V Novi Gorici je deloval kot referent za muzeje in arhive, krajši čas je bil zaposlen v novogoriški študijski knjižnici, leta 1952 je postal upravnik novoustanovljenega muzeja in arhiva v Novi Gorici.

Knjižna izdaja Zorzutovih pesmi z naslovom Ptička briegarca je izšla leta 1974 v počastitev pesnikove osemdesetletnice. V tej edini izdani pesniški zbirki je Marijan Brecelj izbral Zorzutove pesmi in jih razdelil v šest sklopov: Briške, Slovenjbeneške, Pohorske, Planinske, Ljubezenske in Popotne. Nekatere pesmi so pisane v briškem narečju. Najobsežnejši je njegov opus, posvečen planinam.

Bil je častni član Planinskega društva Nova Gorica in je za svoje delo prejel zlato značko in plaketo. Zorzut je bil odlikovan z redom zaslug za narod s srebrno zvezdo. Še v poznih letih je vodil pevski zbor in orglal v rodni Medani.

Alenka Purkart


Dela (izbor):
Ptička briegarca, 1974
Svobodni kmetje, 1974 (soavtor Ciril Zorzut)
Ne vdajmo se, 1969 (urednik)
Slovenski preporod v Brdih, 1968
Umetnost se je ustavila tudi v Brdih, 1968
Kanal ob Soči, 1963Literatura
Tema trimesečja: Ludvik Zorzut. Briški časnik, 2012, 17, 69, str. 36–44.
Marušič, B. Prispevki k primorski biografiki. Koper: Založba Annalles, 2006. Knjižnica Annales, (45).
Bratuž, L. Narečne pesmi Ludvika Zorzuta, pevca Goriških Brd. V: Iz goriške preteklosti: besedila in lik. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 2001, str. 133–138.
Primorski slovenski biografski leksikon
. Sn. 18: Zgaga-Žvanut. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1992.
Uršič, I. Ludvik Zorzut: 1892–1977: razstava ob stoletnici rojstva. Nova Gorica: Pokrajinski arhiv, 1992.
Zorzut, L. Ptička briegarca. Celje: Mohorjeva družba, 1974.

Glej tudi

link   dLib


Prispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.4.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh